ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ
ΕΡΩΤΗΣΗ 10η 11η 12η 13η 14η 15η 16η 17η 18η 19η
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 10η 11η 12η 13η 14η 15η 16η 17η 18η 19η

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 3 Η συχνότητα μιας ταλάντωσης είναι 1KHz. Να υπολογιστεί η περίοδος της. ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ 10 Ποια είναι η περιοχής των μικροκυματικών συχνοτήτων; Ποια τα ιδιαιτέρα χαρακτηρίστηκα της; ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ 12:Ποία τα πλεονεκτήματα των δορυφορικών επικοινωνιών και ποιοι οι περιορισμοί τους; ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ 13 Ποιες οι ιδιότητες μιας κεραίας; ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ 14 Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του τρανζίστορ; ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ 15 Που αναφέρετε ο όρος μικροκυματικές διατάξεις; ΑΠΑΝΤΗΣΗ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ 3 Η περίοδος υπολογίζεται από την σχέση Τ=1/f όπου Τ είναι η περίοδος και η f συχνότητα. Οπότε έχουμε Τ=1/f=1/1000 sec=1ms

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 10 Μια περιοχή συχνοτήτων με ιδιαιτέρα μεγάλες εφαρμογές είναι αυτή των μικροκυμάτικων συχνοτήτων, η οποία καταλαμβάνει την περιοχή από 1-30GHz.
Οι ασύρματες ζεύξεις σε αυτή την περιοχή συχνοτήτων (μικροκυματικες ζεύξεις).
Παρουσιάζουν μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρονιά λόγω των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών τους.
Ιστορικά τα μικροκύματα συστήματα άρχισαν να χρησιμοποιούνται από την δεκαετία το 1940 σαν επέκταση των ραδιοφωνικών συχνοτήτων.
Η εξέλιξη της μικροκυματικης τεχνολογίας συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη της των συστημάτων ραντάρ. Τα Περισσότερα συστήματα αυτής της κατηγορίας χρησιμοποιούν συχνότητες από 2 ως 18 GHz. Η μετάδοση σε αυτή την περιοχή παρουσιάζει μεγάλα πλεονεκτήματα ανάμεσα στα οποία είναι και ο υψηλός ρυθμός μεταδόσεις δεδομένων που φτάνει τα 300MBits/s. Οι μικροκυματικές ζεύξεις είναι αρκετά κατευθυντικές, ειδικά στις υψηλότερες μικροκυματικές συχνότητες. Είναι ευαίσθητες στα άσχημα καιρικά φαινόμενα, μία κακοκαιρία είναι πιθανόν να οδηγήσει ακόμη και στη διακοπή της ζεύξης. Το σημαντικότερο όμως χαρακτηριστικό των μικροκυματικών ζεύξεων είναι ότι απαιτείται οπτική επαφή μεταξύ πομπού και δέκτη. Προκειμένου να επιτευχθούν ζεύξεις μεγαλυτέρων αποστάσεων, απαιτείτε η χρήση αναμεταδοτών.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 12: Οι δορυφορικές ζεύξεις έχουν τα ακόλουθα χαρακτηρίστηκα:
1. Οι δορυφόροι καλύπτουν εφαρμογές με απαιτήσεις σε εύρος ζώνης, όπως η μετάδοση τηλεοπτικών προγραμμάτων,
2. Δεν επηρεάζομαι καθόλου από την κατάσταση μεταξύ των επικοινωνούντων. Ταυτόχρονα όμως παρουσιάζουν και κάποιους περιορισμούς:
3. Έχουν μεγάλους χρόνους μετάδοσης, καθώς για να διανύσει ένα σήμα τη διαδρομή από και προς τον δορυφόρο, απαιτείται ένας σημαντικός χρόνος (της τάξεις των 0,3 sec) δημιουργεί προβλήματα στις επικοινωνίες των ηλεκτρικών υπολογιστών.
4. Δεν παρέχει καμία ασφάλεια, καθώς τα μεταδιδόμενα σήματα από ένα δορυφόρο μπορούν να ληφθούν με μεγάλη ευκολία από τον οποιοδήποτε. Για το λόγο αυτό υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις κρυπτογράφησης των δορυφορικών σημάτων.
Η μεγάλη απόσταση του δορυφόρου από τη γη προκαλεί πολύ μεγάλη εξασθένηση του σήματος. Η βροχή εισάγει επιπλέον εξασθένηση στο δορυφορικό σήμα και μπορεί να μειώσει η και να διακόψει μια σύνδεση. Για το λόγο αυτό απαιτείται μεγάλη ισχύς εκπομπής από το δορυφόρο (πράγμα που του αυξάνει το βάρος και του μειώνει τη ζωή) και ιδιαίτερα ευαίσθητοι δέκτες στη λήψη.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 13 Οι βασικές ιδιότητες που καθορίζουν τη λειτουργία μιας κεραίας είναι το σχήμα της και το σημείο το οποίο τροφοδοτείτε από τον πομπό. Το σχήμα της καθορίζει και την κατεύθυνση στην οποία θα ακτινοβολούν τα κύματα αν είναι κεραία εκπομπής ή την κατεύθυνση από την οποία θα λαμβάνονται τα κύματα ,αν είναι κεραία λήψης.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 14 Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του τρανζίστορ είναι:
1. η χαμηλή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας,
2. το μικρό μέγεθος,
3. το χαμηλό κόστος κατασκευής,
4. η υψηλή αξιοπιστία,
5. η έλλειψη προβλημάτων υπερθέρμανσης και,
6. η καταλληλότητα τους για παλμική λειτουργία σε συστήματα ψηφιακής μετάδοσης.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 15 Ο όρος μικροκυματικές αναφέρεται σε διατάξεις που λειτουργούν στην περιοχή συχνοτήτων απo 1GHZ έως 30GHZ η οποία αντιστοιχεί σε μήκη
κύματος από 30cm έως 1cm.